-->

Berbagai Macam Faedah Daun Pisang

Faedah Daun Pisang. Salah satu faedah daun pisang sebagai pembungkus masakan tentu bukan hanya faedah daun pisang yang boleh diambil. Tetapi hampir seluruh bahagian dari pisang memiliki keuntungannya masing - masing. Mulai dari daun, buah, akar pisang, jantung dan juga batang pisang. Dan pelbagai kegunaan yang boleh dimanfaatkan atau diolah menjadi makanan, baja, ubat-ubatan dan juga yang lain. Tentu boleh lebih mencari tahu apa saja faedah daun pisang kerana jarang sekali daun pisang dimanfaatkan selain yang sudah banyak dipakai kini iaitu ialah sebagai pembungkus makanan.

Inovasi juga perlu dilakukan dalam menggunakan daun pisang. Kerana boleh dilihat, pengetahuan perihal daun pisang dan faedah yang ada sangat minim diketahui oleh masyarakat. Untuk itu, peranan pemerintah tentu sangat diharapkan dalam pemanfaatan daun pisang ini. Tidak banyak produk yang menggunakan materi alami dalam proses pembuatannya. Baik produk keperluan sehari - hari ataupun produk lain. Kerana kos yang mahal dan juga lebih mengutamakan kuantiti berbanding kualiti dari produk yang akan dijual nantinya. Oleh kerana itu khususnya untuk daun pisang, lebih boleh dimanfaatkan lagi. Selain faedah yang sangat banyak juga boleh menjadikan faedah daun pisang ini semakin diketahui oleh semua kalangan dan lapisan masyarakat

 Salah satu faedah daun pisang sebagai pembungkus masakan tentu bukan hanya faedah daun pi Berbagai Macam Faedah Daun Pisang

Dalam dengan dipakai sebagai pembungkus masakan juga terdapat faedah yang ada dan banyak sekali macam. Faedah tersebut memberi kesan pada masakan yang dibungkus ataupun juga faedah sebagai pengganti pinggan ketika akan dipakai untuk makan. Kerana kebanyakan orang hanya mengetahui daun pisang sebagai masakan dan hanya sedikit orang yang mengetahui perihal faedah daun pisang yang bersama-sama boleh sangat membantu dalam melaksanakan referensi hidup yang sihat.

Faedah Daun Pisang Untuk Makanan

Menarik

Makanan yang dibungkus dengan daun pisang dirasa lebih menarik dan boleh menjadikan masakan yang dibungkus di dalamnya kelihatan lebih semulajadi dan bersih.

Selain faedah daun pisang sebagai pembungkus masakan daun pisang juga bermanfaat untuk kesihatan dan juga memiliki faedah yang lain. Dalam menentukan daun pisang juga perlu dilihat lagi, apakah sudah terjaga kebersihannya. Kerana tidak jarang daun pisang yang dipakai tidak higenis dan hanya dipakai kain yang tidak terperinci sama ada higienis atau tidak. Tetapi ketika menggunakannya tentu juga tidak lupa harus memelihara daun pisang yang ada. Jangan hingga hanya memakainya sahaja tetapi tidak memperhatikan kelestarian alam dan ketersediaan daun pisang yang ada. Kerana daun pisang memiliki faedah yang sangat penting.

Bebas Bahan Berbahaya

Daun pisang sebagai bantalan atau pengganti pinggan ketika dipakai untuk makan. Kerana boleh mengelakkan daripada materi plastik ataupun juga apabila plat yang dipakai tidak dicuci dengan bersih.

Selera Makan

Aroma dari daun pisang boleh menambah selera makan yang dimiliki. Untuk itu, banyak sekali masakan tradisional yang dibungkus dengan daun pisang ataupun menggunakan daun pisang sebagai pinggannya kerana boleh menambah selera makan.

Higenis

Daun pisang ialah salah satu pembungkus masakan yang higenis. Daun pisang lebih baik dipakai sebagai pembungkus masakan berbanding dengan pembungkus plastik yang boleh mengakibatkan dilema kesihatan kerana plastik dibentuk dengan polimer yang boleh menjadikan kanser terutama jikalau membungkus masakan yang panas.

Pembungkus Makanan

Faedah yang pertama tentu sebagai pembungkus makanan. Lapisan yang terdapat daun pisang memiliki tekstur yang sama dengan lilin. Sehingga apabila masakan dibungkus dengan daun pisang, masakan yang dibungkus tidak menjadi melekat. Selain itu juga boleh menambah aroma tersendiri. Apabila dipakai untuk mengukus atau mengukus makanan, akan menambah rasa yang unik.
Dan masih banyak lagi beberapa faedah daun pisang yang boleh diperolehi iaitu dengan dibentuk sebagai barang seni. Boleh dipakai sebagai materi untuk kanvas melukis ataupun juga untuk hiasan dinding. Sebenarnya, cara yang paling gampang untuk mendapat faedah daripada daun pisang ialah dengan cara membungkus masakan yang akan kita makan ataupun membeli masakan yang dibungkus dengan daun pisang. Sehingga kandungan yang ada dalam daun pisang boleh diserap pada makanan. Sehingga secara tidak pribadi nantinya selain sanggup menikmati masakan juga boleh mendapat khasiat yang baik dari daun pisang itu sendiri.

Faedah Lain Daun Pisang

Seperti yang sudah disebutkan sebelumnya, ada beberapa faedah lain dari daun pisang yang boleh diperoleh yaitu dalam hal kesihatan. Faedah tersebut antara lain adalah:

Daya Tahan Tubuh

Daya tahan badan yang lemah boleh diperbaiki dengan menggunakan daun pisang. Hal yang asing memang, tetapi bahan-bahan yang terkandung di dalam daun pisang iaitu allantolin boleh diubah menjadi anti-oksidan yang boleh dihasilkan. Selain meningkatkan daya tahan badan juga boleh menangkal radikal bebas yang pada masa kini ini sudah semakin berbahaya.

Baca fedah buah limau Meningkatkan daya penglihatan

Ubat Radang Kulit

Radang pada kulit boleh diatasi dengan daun pisang yang sudah dijadikan sebagai produk salap. Dan boleh disapu kepada bahagian yang terkena radang.
Kulit Mulus

Percaya atau tidak, daun pisang boleh dipakai sebagai materi pengganti krim untuk kecantikan. Selain boleh menciptakan kulit elok dan mulus juga boleh sebagai pembunuh basil yang baik dan kulit boleh terhindar dari iritasi baik ringan maupun berat.

Baca Buah zaitun boleh merawat kesihatan kulit

Ubat Demam

Terasa asing bukan? Tetapi memang, daun pisang boleh dipakai untuk merawat demam. Tentu bukan dengan cara meminum sari daun pisang. Tetapi menggunakan dengan cara menampal daun pisang yang sudah dibersihkan dan disapu dengan minyak kelapa ke dahi. Dan semakin lama, panas demam akan semakin berkurang.

Baca Ubat Demam atau Malaria dengan faedah buah pepaya
Meneutralkan racun

Jika anda di gigit serangga menyerupai lebah, tebuan, nyamuk ataupun semut. Daun pisang boleh dipakai untuk meneutralkan racun yang ada dan tidak mengakibatkan kesan yang semakin berlanjutan. Menghancurkan daun pisang hingga halus dan boleh disapu ke bahagian yang terkena gigitan serangga.
Ketombe

Apabila mengalami dilema pada kulit kepala iaitu ketombe, boleh menggunakan daun pisang sebagai penyelesaiannya. Daun pisang dicincang dan dihancurkan terlebih dahulu sehingga mengeluarkan air atau sari daun pisang. Seterusnya balurkan sari daun pisang ke seluruh bahagian kepala. Dan diamkan beberapa saat, kemudian bilas dengan air bersih.

Ubat Luka

Faedah daun pisang yang pertama ialah sebagai ubat luka alami. Cara yang dipakai untuk merawat luka ialah dengan membersihkan daun pisang dengan mencucinya lebih dulu. Seterusnya melicinkan daun pisang dan tampalkannya ke bahagian yang terluka. Tentu boleh dipakai pada luka kecil sahaja.

Faedah dari daun pisang juga boleh diketahui baik melalui internet ataupun melalui buku. Tentu bukan hanya mengetahuinya saja, lebih baik lagi boleh memanfaatkan materi alami yang ada. sumber daya alam yang melimpah khususnya daun pisang ini menjadi satu kasus yang sangat penting untuk menjadikan hidup yang sihat. Kerana semakin usang semakin banyak produk yang mengandungi materi kimia yang boleh membahayakan kesihatan. Dan daun pisang boleh sebagai penyelesaian dari maraknya produk yang berbahaya tersebut.

Sumber https://maklumatsihat.blogspot.com/

Click to comment